The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Çene Eklemi İltihabı Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Çene Eklemi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

29.10.2021
1.595
Çene Eklemi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

 Çene eklem iltihabı belirtileri semptom türüne bağlı olarak değişmektedir. Çene eklem iltihabı belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Ateş ve üşüme,
  • Diş bölgesinde apse,
  • Sinirli ruh hali,
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ağrı ve bölgesel kızarıklık oluşumları,
  • Enfeksiyon olan bölgede akıntı meydana gelmesi

Çene Eklemi İltihabı Nedir?

cene eklemi iltahabi

Çene eklem iltihabı enfeksiyon oluşumu sonucunda kemiğin iltihaplanmasına verilen addır. Açık yara nedeniyle ortaya çıkan bu durum bakteri kaynaklı olan enfeksiyonun kan yoluyla kemik dokusunda iltihap oluşturması ile başlar. Tedavi aşaması kolay olmayan bu hastalığın günümüzde tedavi şansı eskiye oranla daha yüksektir. İltihap olan bölgede ağrı ve ateş baş göstererek tedavi yöntemleri ile enfeksiyon bulunduğu bölgeden uzaklaştırılır.

Ayrıca Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

Çene Eklemi İltihabı Ne Kadar Süre İçinde Gelişir?

Çene eklemi iltihabı 2 hafta içinde genişler. Antibiyotiklerle tedavisi mümkün olan bu hastalık akut osteomiyelit adı verilen çene kemiği iltihabının bir türü olarak ortaya çıkar. Hastalık ya da yaralanma sonucu oluşan çene eklem iltihabı hayatı risk oluşturacak kadar ilerleyebilir. Sabakut osteomiyelitte  enfeksiyon başlangıcı olarak hastalıktan  bir ay sonra ortaya çıkan bir eklem hastalığı türüdür.Tedavi süreci hastalığın seyrine ,kemik üzerindeki hasar durumuna göre değişir. Kemik hasarının oluşmadığı durumlarda hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Kronik osteomiyelitte iltihaplarının ağır bir şekilde seyrettiği durumlarda hasta derhal ameliyata alınır.

Çene Eklemi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 çene eklemi iltihabı tedavisi enfeksiyon türüne göre değişmektedir. Tedavi uygulamasındaki amaç ise hastayı sağlıklı ve normal seyreden çene fonksiyonlarına geri döndürmektir. Hastaya doğru tanı ve teşhis konulduktan sonra tedavi aşamasına başlanır. Hasta diş sıkma sorunu yaşıyorsa gece plağı kullanması tavsiye edilir. İlk aşamada hasta için antibiyotik tedavisi öngörülmektedir. Fiziksel tedavi uygulamasına geçilen bazı durumlarda hastalığın şiddetine göre eklem içi yıkama işlemi yapılır. Hastalığın ileri aşamasında ise cerrahi müdahaleye gidilir. Gerekli önlem ve tedavi uygulamalarının yapılmaması halinde iltihap seviyesi ve ağrı şiddeti giderek yükselmektedir. Çocuk ve yetişkinlerde görülen osteomiyelit çocuk ve yetişkinlerde bir kan enfeksiyonu olarak ortaya çıkar. İkinci haftada ortaya çıkan bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunca kısa zamanda yapılması son derece önemlidir. Tanının gecikmesi durumunda hastalığın deformite yol açtığı görülmüştür. Ölümcül olabilen bu hastalık yetişkinlerde kronik osteomiyelit olarak kendini gösterir. Hastalık yaralanma veya da tramva sonrasında daha belirgin hale gelmektedir.

Çene Eklemi İltihabı Neden Oluşur?

Çene eklem iltihabının oluşma nedenleri bakteriyel fungal enfeksiyonun kemik içinde gelişmesidir. Vücudun belirli bir kısmından başlayarak kemiğe kadar ulaşan iltihaplanma bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkiler. Bakteri ya da mantarları öldürmek için enfeksiyon kaynağına inilerek beyaz kan hücresi ve nötrofillerle kan gönderimi sağlanacaktır. Enfeksiyonun tutulup tedavi edilmemesi halinde ölü nötrofiller kemiğin nüksederek eklem hasarına  yol açacaktır. Apse ile karşı karşıya kalan kemiğin kan akışı engellendiğinde eklem ve kemik sorunları ortaya çıkacaktır. Kronik osteomiyelit kemik sorunlarına karşı dirençli olup bazı durumlarda kemik içine girebilmektedir. Kan dolaşımında meydana gelen Çene eklem iltihabı enfeksiyon, cerrahi işlem komplikasyonları, travma gibi önceden var olan hastalık ve durumlar kişinin enfeksiyona olan direnç düzeyini oldukça azaltmaktadır.

Kemik Enfeksiyonları Nasıl Başlar?

Kemik enfeksiyonu başlangıcı hematojen osteomiyelitte  enfeksiyonu, hafif üst solunum ya da idrar yolu enfeksiyonu ile ortaya çıkar. Kan dolaşımında ilerleyebilen bu hastalık çocuklarda oldukça yaygındır. Basküler yetersizlik ya da Sait kan dolaşımı halinde, hafif yaralanma durumlarının enfeksiyona yol açabildiği görülmektedir. Kötü kan dolaşımı, beyaz kan hücrelerinin bölgeye ulaşmasını engelleyerek kemik ve kas dokularını enfeksiyona maruz bırakır ve kemik sorunlarına neden olur.

Çene Kemiği İltihapları Komplikasyonları Nelerdir?

cene eklemi iltahabi riskleri

Çene kemiği iltihabı komplikasyonları diyabet, zayıf kan dolaşımı, zayıflamış bağışıklık sistemi gibi tedavi edilmesi zor olan,hayati risk taşıyabilen  hastalıklardır. Enfeksiyonun başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi mümkün olup hasta da yukarıda belirtilen ve sonradan ortaya çıkan pek çok komplikasyonlara neden olur. Tedavi uygulamasının ardından geçmiş gibi görünen bu hastalık sonradan yeniden ortaya çıktığı görülmüştür. Yıllarca fark edilmeden devam eden çene kemiği iltihabı yoğun ağrılı olabilir. Enfeksiyonun doğrudan giriş yaptığı diş bölgesinde oluştuğu için oldukça sıra dışı bir hastalıktır. Sinüs diş eti ya da diş yapısı etrafında gelişen bu hastalık sinsi bir şekilde ilerler.

Ayrıca Midede Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir? adlı yazımıza göz atın!

Çene Kemiği İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?

Çene kemiği iltihabı risk faktörleri şunlardır:

  • Akut Osteomiyelit’in genellikle çocuklarda görülmesi
  • Bağışıklık sistemi
  • Radyasyon tedavisi
  • Kemoterapi tedavisi
  • Diyaliz
  • Yasadışı uyuşturucu kullanmak
  • İdrar sondası
  • Derin çürük ya da ciddi yara, kırık hali
  • Diyabet hastalığının yanı sıra Periferik arter hastalığı sonrasında oluşan çeşitli dolaşım sorunlarıdır.

Hastaların bazıları hasta hanede tedaviye gereksinim duyarken bazıları ise ayakta enjekte ve antibiyotik ile tedavi edilir. Olası yan etkilerinden olan ishal, kusma ve mide bulantısı gibi sorunlar baş gösterebilir. Hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olurken, enfeksiyon dirençli ilaçların kullanılması gerekir. Hastanın oldukça uzun bir tedaviye ve farklı ilaç kombinasyonuna ihtiyaç duyması olağandır. Bazı durumlarda uzman hekim tarafından hiperbarik oksijen tedavisi uygulanarak hastanın acı eşiği azaltılarak vücut direnci artırılabilir. Kemik hastalık derecesine göre göre hastaya akut ya da kronik osteomiyelit tedavisi uygulanır. Çene eklem iltihabı sorunu yaşayanların kemik hasarı onarılarak hem antibiyotik hem de cerrahi uygulamalarla hastayı iyileştirme süreci hızlandırılır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.