The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir?

31.05.2021
5.834
Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Demans hastalarının vefat etme semptomları hastalığın ilk evresinden son evresine doğru hal ve hareketlerine göre belirlenebilir. Bu hastalık kişiden kişiye göre farklı etkiler gösterse de son evrede çoğu insanda aynı durumlar oluşur. Demans hastası yürümekte, yemek yemekte ve konuşmakta zorluk çeker. Kişinin hafızası eskisi kadar işlevsel değildir. Demans hastasının ölüm belirtileri şu şekilde listelenmiştir:

  • Sürekli yatma
  • Saldırganlık
  • Hareket etmeme
  • Huysuzluk
  • Aşırı hareket etme isteği

Her bir kişide tüm bunlar görülüyor ise Demans hastası için ölümün yakın olduğunun habercisidir. Bu belirtilerin sürekli devam etmesi halinde hasta yatağa bağlanır. Hasta yatalak olduktan sonra çeşitli hastalıklara da yakalanarak vefat etmesi kaçınılmazdır.

Demans Teşhisi Nasıl Yapılır?

Demans hastalığının tanısı için hastalara yönelik özel bir test bulunmaz. Doktor detaylı bir klinik incelemeden sonra hastaya sorular içeren bir test uygulaması yapabilir. Diğer hastalıklardan şüphelenir ise hastadan kan testi ya da beyin görüntüleme testleri ister.

Demans ile Alzheimer Hastalığının Farkı Nedir?

Demans ile Alzheimer’ı birbirinden ayıran en temel durum Alzheimer’ın Demans hastalığına neden olduğu bir rahatsızlık olmasıdır. Bu iki hastalık ne kadar nörolojik sorunlar olsa da farklı yönleri bulunur. Demans rahatsızlığı ile Alzheimer hastalığı bazen karıştırılabilir ancak ikisinde durum farklıdır.

Alzheimer birkaç proteinin anormal davranışı sonucu hastanın vücudunda etkiye sebep olur. Proteinler de bu beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilemesinden dolayı vücudun bazı bölgeleri devre dışı kalır. Demans hastalarının yarısından fazlası aynı zamanda Alzheimer hastasıdır.

Alzheimer tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Demans Hastaları Ne Kadar Yaşar?

demans hastalari ortalama omur

Demans hastalarının yaşama süresi hastalığın Alzheimer derecesinde olup olmadığına bağlıdır. Eğer hasta Alzheimer evresinde ise bu evrenin de hangi derecede olduğu yaşam süresini belirler. Demans hastalığı doğrudan öldürücü bir etki yapmaz. Bu yüzden tam olarak kişinin ömrü hakkında kesin bir bilgi verilemez.

Hasta, yaşarken bakımını sürdüren kişiler tarafından mümkün olduğu kadar temiz ve sağlıklı bir şekilde bakılmaya devam edilmelidir. Her hastaya doğru bir bakım uygulanmazsa kişi başka bir hastalığa yakalanabilir. Bu durum da hastanın yaşam kalitesini ve süresini etkiler.

Demans Hastasına Nasıl Davranmak Gerekir?

Demans hastasına davranış biçimi hastanın sizi algılayabilmesi için çok önemlidir. Bu tip hastalıkla karşılaşan kişiler nasıl bir tepki vereceğini bilemeyebilir. Demans hastalığı hastanın beyninde zihinsel ve işlevselliğin azalmasıyla kendini gösterir.

Bu yüzden Demans hastalarına karşı davranışlara dikkat etmekte fayda vardır. Huysuzluk, garip davranmak, unutkanlık gibi belirtiler Demans hastasının ölüm belirtileri olduğu için karşı tedbirli davranmak önemlidir. Hastalara nasıl davranmak gerektiği şu şekilde belirtilmiştir:

  • Basit kelimeler kullanılır.
  • Hastaya çocuk gibi davranmak yanlıştır.
  • Daha yüksek sesle ve tane tane konuşmak gerekir.
  • Zamir yerine gerçek isim kullanılmalıdır.
  • Hastanın yaşam alanı düzenlenmelidir.

Demans Hastalığı İçin verilen İlaçlar Nelerdir?

Demans tedavisinde kullanılan ilaçlar aksatmadan düzenli olarak alınmalıdır. Demans hastalığı teşhisi konan bir kişi teşhisten hemen sonra ilaç tedavisine başlar. Demans hastalığının tedavisi için verilen ilaçlar hastanın davranışsal bozukluklarını engelleme ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlar. İlaç tedavisinden sonra hastanın bakıcı yükü de azaltılmış olur. İlaç tedavisine ne kadar erken başlanırsa hastaya o kadar büyük etkisi olur.

Tedavinin erken teşhis edilmesi ve ilaç tedavisine başlanması gelecek yıllar için yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Demans hastasının ölüm belirtileri de ilaçlar sayesinde minimuma indirilmiş olur. Tedavinin geç başlamasından kaynaklı nörolojik sıkıntılar, unutkanlık ve durumun ciddiyetinin artması gibi problemler ortaya çıkabilir.

Bu aynı zamanda hastaya bakan kişilerin iş yükünün ve sorumluluğunun da daha çok artmasına neden olur. Hastaya uygulanan tedavi yöntemi olan ilaç tedavisi düzenli kullanıldığı takdirde hasta ilerleyen dönemlerde sağlık sorunu yenebilir.  

Demans Hatalığının İlk Evrede Görülen Belirtileri Nelerdir?

Demans hastalığının ilk evresi erken evre olarak da bilinir. Bu evre genellikle göz ardı edilir çünkü süreç oldukça yavaş ilerler. En yaygın görülen belirtileri şunlardır:

  • Unutkanlık
  • Tanıdık yerlerde kaybolmak
  • Zamanı takip edememek

Bir kişide belirtiler görülüyorsa ve sık olmaya başlamışsa Demans hastalığının ilk evresinde olabilir. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler bir an önce doktora gitmelidir. Doktorun muayenesinden sonra hastalığın kararı verilir ve bir an önce ilaç tedavisine başlanır.

B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Demans Hastalığının Orta Evrede Görülen Belirtileri Nelerdir?

demans hastaligınin orta evredeki semptomlari

Demans hastalığının orta evredeki semptomları daha belirgin ve insan hayatını kısıtlayıcı hale gelir. Bu belirtiler şekilde listelenmiştir:

  • Evde kaybolmak
  • Kişisel bakım konusunda bir kişiden yardıma ihtiyaç duymak
  • Son olayların ve insanların isimlerini unutmak
  • İletişim konusunda zorluk çekmek
  • Tekrarlayan sorgulama gibi davranış değişiklikleri

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler ciddi belirtilerdir ve önüne geçilmezse hasta için kritik bir hal alabilir.

Demans Hastalığının Son Evresinde Görülen Belirtiler Nelerdir?

Demans hastalığı geç evresi semptomları hareketsizlik ve bağımlılığa yakın olarak nitelendirilir. Hafıza yaşanan problemler fiziksel belirtileri daha belirgin hale getirmiş olur. Geç evrede görülen Demans hastalığı semptomları şu şekildedir:

  • Yürümekte zorluk
  • Zaman ve mekandan habersiz olmak
  • Kişisel bakımı kendi başına yapamamak
  • Akrabaları ve arkadaşları tanımakta zorluk çekmek
  • Saldırganlığı arttırabilen davranış değişikliklerinin meydana gelmesi

Demans Nasıl Önlenir?

Demans hastalığının yaşamamak için kesin olarak alınacak bir önlem yoktur. Ancak kişinin hayatındaki bazı değişiklikler hastalığın başlamasını veya ilerleyişini yavaşlatır. Demans geciktiren aktiviteler şekilde listelenmiştir:

  • Zihni aktif tutmak: Kitap okumak, bulmaca çözmek ve kelime oyunu gibi oyunları oynamak zihinsel olarak teşvik edici faaliyettir. Bu faaliyetler Demans hastalığının etkilerini azaltır.
  • Sigarayı bırakmak: Sigara içmek Demans ve kan damar hastalıkları riskini büyük ölçüde artıracağı için sigaranın bırakılması bu riskleri azaltıcı etki yapar.
  • Yeterli vitamini almak: Vücuttaki D vitaminin eksikliği Demans ve Alzheimer gibi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden D vitamini gıdalardan veya güneşten alarak vücutta depolamakta fayda vardır.
  • Düzenli uyku: Düzenli ve kaliteli bir uyku sadece Demans hastalığının değil birçok hastalığın önüne geçer. Uyku apnesi olan veya çok fazla horlayan kişilerin doktora tanışmasında fayda vardır.

Bu gibi faaliyetler ile hastalığın daha az etki etmesi sağlanır ve Demans hastasının ölüm belirtileri hastada büyük acılara neden olmaz.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.