The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

20.04.2021
1.382
Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Faranjit tedavisi için hastalığın bakteri mi yoksa viral mi kaynaklı olduğu anlaşılmalıdır. Ardından buna yönelik olarak faranjit tedavisi yapılabilir. Bakteriyel kaynaklı hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Viral kaynaklı olanlar için ise antibiyotik kullanılmamalıdır. Bir de yardımcı tedavi kaynakları vardır. Onlar da; gargara, sprey veya ağrı kesici gibi ilaçlardır.

Faranjit Hastalığı Nedir?

Faranjit hastalığı burun ve ağız boşluğunun arkasında bulunan kısmın iltihaplanmasından kaynaklanır. Halk arasında boğaz iltihaplanması olarak da geçer. Çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genellikle kış aylarında daha fazla görülür. Solunum yolları aracılığıyla da bulaşabilen bir hastalıktır.

Faranjit Belirtileri Nelerdir?

farenjit gostergeleri

Faranjit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğaz ağrısı
  • Geniz akıntısı
  • Öksürük
  • Yorgunluk
  • Baş ve eklem ağrısı
  • Halsizlik
  • Ateş
  • Ses kısılması
  • Halsizlik
  • Boğazda kuruluk
  • Yutkunma güçlüğü
  • Kas ağrıları

Yukarıda bahsi geçen belirtilerin biri, birkaçı veya tümü birden faranjit hastalığında görülebilir. Boğazda yabancı bir cisim varmış gibi bir his yaratabilir. Hastalar genellikle boğazlarını temizleye çalışırken daha çok tahriş olmasına sebep olabilirler. Bu tür zamanlarda düzenli olarak ilaçları kullanarak geçmesini beklemek daha makul bir çözüm olabilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Faranjit Çeşitleri Nelerdir?

Faranjit çeşitleri ikiye ayrılır. Akut faranjit ve kronik faranjit. Akut faranjit, ani gelişen şiddetli iltihaplanmalar olarak kendini gösterir. Genelde birkaç günde iyileşir, geçicidir. Akut faranjitin tek etkileri boğazda görülmez. Ateş, halsizlik, burun akıntısı yanı sıra görünen diğer etkenlerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonnu olarak kendini gösterir.

Kronik faranjit, etkileri çok daha hafif görülen ancak uzun süreli seyreden bir hastalıktır. Etkileri genelde sadece boğazda görülür. Ateş yada kırgınlık pek görülmez. Enfeksiyon etkenlerden biridir ancak boğazı tahriş eden etkenler kronik faranjitte asıl belirleyici olabilir. Akut faranjitin çok sık tekrarlandığı zaman kronik faranjite dönme ihtimali vardır.  

Farenjit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

tedavi yontemleri farenjit

Faranjit tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Antibiyotikler
  • Ağrı kesiciler
  • Ateş düşürücüler
  • Sprey
  • Gargara
  • Doğal yöntemler

Antibiyotik tedavisi bakteriyel kaynaklı hastalıklarda uygulanabilir ancal viral olanlarda işe yaramaz. Antibiyotik bağışıklık sisteminin ciddi anlamda zayıfladığı durumlarda önerilir daha çok. Doktor kontrolünde kullanılması her zaman için en iyi olandır. Antibiyotiklerin doktordan habersiz alınması pek sağlıklı bir durum değildir.

Pastiller bazen tedavi için kullanılır ancak genelde faydasızdırlar. Antibiyotik kullanan hastaların, yanı sıra ateş düşürücü ve sprey kullanmaları da iyi gelir ve tavsiye edilir. Boğaz ağrısının hafifletilmesinde iyi gelir.

Çoğu hastalık gibi faranjit için de iyi gelen bazı doğal yöntemler vardır. İyileşmek için tamamen bu yöntemlerin kullanılması pek işe yaramayabilir. İlaç tedavisi kadar etkili olmayacaklardır ancak hem iyileşmeye hem de öncesinde hastalığa yakalanmamak için önlem amaçlı tüketmekte fayda vardır.

Faranjite İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Faranjite iyi geldiği bilinen bitkiler; ekinezya, ada çayı, zencefil, zerdeçal, fesleğen.

Faranjit tedavisi için bitki çayı da sık sık tüketilebilir. Ekinezya bitkisinin hem aromalı spreyleri boğazınızı ferahlatmanızı sağlar hem de çayını içebilirsiniz. Ekinezya çayının faranjite iyi gelen birçok yönü vardır. Hastalığı atlatabilmenize yardımcı olur.

Ada çayı da yine işlevsel bir bitkidir. Hem çayını içebilirsiniz hem de gargara yapabilirsiniz. Özellikle kronik faranjiti olanların sık sık tüketmesinde ve günde birkaç defa gargara yapmasında fayda vardır.

Zerdeçalın üst solunum yollarında görülen hastalıklara her zaman iyi geldiği bilinir. Mikrop kırıcı özelliği ile hastalıklara karşı oldukça etkili bir bitkidir. Özellikle süt ile karıştırılarak içilmesi tavsiye edilir. Boğazda veya solunum yolunda gerçekleşen herhangi bir rahatsızlığa karşı hatta birçok hastalığa karşı zerdeçal sık sık tüketilmesi tavsiye edilen bir bitkidir. Faydaları sayamayacak kadar çoktur denebilir.

Zencefil de aynı zerdeçal gibi faydaları çok olan, neredeyse tüm hastalıklara karşı tüketilebilecek bir bitkidir. Faranjite de iyi gelen zencefil, bal ve limon ile birlikte tüketildiği zaman da boğaza çok iyi gelir. Hastalığın çok daha kolay atlatılabilmesini sağlar.

Bir diğer iyi gelen bitki olarak fesleğen, evde de kolayca yetiştirilebilen bir bitkidir. Taze kokusuyla bulunduğu ortamı ferahlatan bir bitki olan fesleğen boğaz iltihaplarına da iyi gelir. Antioksidan özelliği sayesinde faranjiti atalatmanıza da yardımcı olur. Boğaz spreylerinde de sıkça tercih edilen bir aromadır ve boğazınızı rahatlatmanıza yardımcı olur.

Ozon tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.

Faranjit Hastalarının Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Faranjit hastalarının dikkat etmesi gerekenler:

  • Bol bol su içmek
  • Tozlu ortamlardan kaçınmak
  • Bol bol dinlenmek
  • Tuzlu su ile gargara yapmak
  • Çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden uzak durma
  • Sigara ve alkol tüketmemek
  • Boğazı mümkün olduğunca az temizlemek
  • Alerjiye neden olan faktörlerden durmaya çalışmak
  • Kirli havada bulunmamak
  • Reflüsü olan hastaların asitli,acı ve baharatlı yememeye dikkat etmesi gerekir

Yukarıdaki listede faranjit teşhisi konmuş hastaların dikkat etmesi gereken durumlar listelenmiştir. Bu süreçte bol bol dinlenmek ve su içmek önemlidir. Boğazın tahriş olmasını engellemek için su içerek nemli kalmasını sağlamak önemlidir.

Kirli havada bulunmamak ve tozlu ortamlardan kaçmak özellikle kronik faranjiti olanların dikkat etmesi gereken durumlardır. Kronik faranjit tedavi edilmesi zor olan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kişinin her daim çok dikkatli olmasını gerektirir. Alerjisi olanların da alerjenlere maruz kalması yine geniz akıntısını ve kronik faranjiti tetikleyebilecek bir durumdur.

Bazı hastalıklar faranjiti tetikleyebiilir. Bu hastalıklardan birisi de reflüdür. Reflüsü olan birinin midesinin kaldıramayacağı yiyecekleri yiyerek mide bulantısına ve kusma hissine yol açması faranjiti hareketlendirebilir. Bu yüzden yediklerinize dikkat etmenizde yarar vardır.

Faranjitin yanı sıra farklı hastalığı bulunan kişilerin, özellikle de kronik faranjiti bulunanların, diğer hastalıklarını tedavi etmeleri faranjitin de ortadan kalkmasını sağlayabilir. Bu yüzden birden fazla hastalığı olanlar mümkün olduğunca diğer hastalıkların tedavisi ile de ilgilenmelidir.

Yukarıdaki metinde faranjit hastalığı, belirtileri, sebepleri, faranjit tedavisi ve dikkat edilmesi gerekenler gibi başlıklara yer verilmiştir. Faranjit hastaları için faydalı bir metindir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.