The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

12.06.2021
1.942
İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

İyi huylu beyin tümörü semptomları herkeste farklı şekilde ortaya çıkabilir. Genellikle en bilindik iyi huylu beyin tümörü belirtileri baş ağrısı problemi ile başlar. İyi huylu beyin tümörünün beyin zararlarından ya da beyin içinde yer alan sinirlerden oluşması muhtemeldir. Bunlar doğuştan gelen kalıntı tümörleri arasında yer alabilir. Genellikle cerrahi müdahale ile beyinden alınması işlemi yapılır. Beyinde gelişen ve kendini herhangi bir semptom ile gösteren her tümör kanser olmayabilir.

Beyinde oluşan tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Beyindeki tümör bazen bir belirti ile ortaya çıkmasa da doktor kontrolü sonucu rastlamak mümkün olabilir. Tespit edilen tümörlerin dikkatli bir şekilde takibinin yapılması gerekir. Kötü huylu beyin tümörleri daha ciddiye alınması gereken ve kötü sonuçlar doğurabilen hastalıktır. Ancak iyi huylu beyin tümörlerinin cerrahi tedavi ile iyileşmesi mümkün olur.

Cerrahi müdahale sonucunda bu tümörlerin neredeyse tamamı çıkarılır ve yüksek oranda iyi sonuçlar elde edilmiş olur. Hasta ameliyattan sonra yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilir. Beyinde tümör oluşumu herkesin korku duyduğu bir durumdur ancak beyindeki tümörün ne çeşit olduğu bu noktada büyük önem taşır. Beyindeki tümör iyi huylu ise panik yapmamalı ve kısa süre içerisinde tedavi olunmalıdır.

Beyin Tümörü Kendini Hangi Durumlar ile Belli Eder?

En yaygın görülen beyin tümörü belirtileri su şekilde listelenmiştir:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İstifra etme
  • Çift görme
  • Bulanık görme

Bu listelenenler en yaygın görülen semptomlar olmuştur. Bunun yanı sıra bazı baş ağrısı çeken kişilerin ara sıra bayılma ve sara nöbeti geçirme durumları da olabilir. Bayılma ve nöbet geçirme durumları olduğunda mutlaka bir uzman doktora danışmak gerekir. El ve ayaklarda hissizlik, denge kaybı, yürüme bozukluğu, vücutta karıncalanma gibi belirtiler de beyin tümörünün etkisi ile ortaya çıkar. Genellikle beyninde tümörü olan kişilerde unutkanlık, kişilik bozukluğu ve konuşma bozukluğu gibi olumsuz durumların yaşandığı da görülür.

Beyin Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

beyin tumoru cinsleri nelerdir

Beyin uru türleri insanda iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Buna iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere farklı sahip rahatsızlıklardır. İyi huylu beyin tümörü beyin hücresinden kaynaklanan bir sorun olması nedeniyle kötü huylu beyin tümöründen farklıdır. Bu tür beyin tümörü yavaş üreme hızına sahiptir ve dokusundan kolay bir şekilde ayrılabilir. Bu özelliğinden dolayı iyi huylu tümörlerin ameliyat sayesinde tamamı çıkarılır. Operasyondan sonra alınan tümörler nadiren de olsa tekrar oluşabilir.

Ancak vücudun diğer bölümlerine yayılma olasılığı oldukça düşüktür. İyi huylu beyin tümörü kanserli hücre taşımaz ancak bu tümörün büyümesi ile beynin önemli noktalarına baskı gerçekleşirse ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Zaman içerisinde kanserli hücreye dönüşme riskini her zaman taşır. Bu yüzden tümör fark edildiğinde kısa süre içerisinde alınması gerekir. Kötü huylu beyin tümörü kanserli hücreler sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

İyi huylu tümöre göre en belirgin farkı çok hızlı bir şekilde büyümesidir. Bu büyüme de gittikçe beyin dokusuna zarar verir ve cerrahi müdahale sonucu beyinden alınması oldukça zor olur.

Kötü huylu beyin tümörleri beyin fonksiyonlarını gerçekleştiren dokular haline bürünür. Bu yüzden ameliyat ile alınmaya çalış lan her tümör dokunun fonksiyonunu kaybetmesine neden olur. Kötü huylu beyin tümörünün ameliyat ile alınması sağlandıktan sonra tekrar büyüme söz konusu olabilir. Vücudun farklı bölgelerinden beyin dokusuna ulaşan tümörler kötü huylu tümörler olarak adlandırılabilir.

Prostat kanserinin son evresinin belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyin!

Beyin Tümörü Oluşmasının Sebebi Nedir?

Beyin tümörünün nedeni ile ilgili iki önemli husus bulunur. Bunlardan ilki beynin kendi hücrelerinden gelişmesi diğeri ise başka bir bölgeden tümörün beyne sıçraması ile oluşan durumdur. Beyin tümörünün çevremizde görülme sıklığı çok nadirdir. Erkek bireylerde kadınlara göre beyin tümörünün görülme ihtimali daha yüksektir.

Erkeklerde kötü huylu beyin tümörü görülürken kadınlarda ise daha çok iyi huylu beyin tümörlerine rastlanılır. Kötü huylu ve iyi huylu beyin tümörleri belirtileri her yaştaki kişide görülebilir ancak farklı yaşlarda farklı semptomlar olarak ortaya çıkar.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Beyin tümör operasyonu sayesinde beyinde bulunan patolojik dokunun temizlenmesi işlemi yapılır. Ameliyatın yanı sıra ek tedavi ve kemoterapi gibi uygulama da gerçekleşebilir. Gerçekleştirilecek olan tüm bu tedavilerin doğru ve etkili bir şekilde tamamlanması için kötü hücre sayısının minimum olması gerekir. Kötü hücre sayısındaki az oran tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlar.

Birtakım belirtiler görüldükten sonra doktor kontrolü ile iyi huylu beyin tümörü saptanan kişi vakit kaybetmeden tedavisine başlamalıdır. Gerekli tetkiklerden sonra uygun görülürse ameliyat yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Cerrahi tedavi sırasında hastanın herhangi bir zarar almaması edilmesi gereken durumdur.

Beyin Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

beyin tumoru tanisi nasil konulur

Hastaya beyin tümörü tanısı koymak için günümüzde birden fazla tanı koyma yolu vardır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık bir hastalığın teşhis edilmesi çok kolay ve çabuk bir şekilde yapılır. Beyin tümörü teşhis edilirken kullanılabilecek yöntemler şu şekilde listelenmiştir:

  • Biyopsi: Bazı beyin tümörleri tanı koymak için beyin biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.
  • Nörolojik muayene: Bu muayene çeşidi genellikle hastanın bazı belirtiler doğrultusunda doktora başvurduğu zaman şikayet ve bulgulara göre yapılan teşhis etme yöntemidir.
  • Teşhis için kullanılan tetkik yöntemleri: Genellikle beyin tomografisi ve MRG tetkik yöntemleri ile tümörün yerleşimi, hangi cinste olduğu, büyüklüğü hakkında bazı bilgiler edinilmiş olur.

,Yemek borusu kanserinin belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Beyin Tümörü İçin Radyasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin tümöründe Radyoterapi uygulaması bazı durumlarda tüm beyine yapılırken bazen tümörün cinsi ve konumuna göre farklı yöntemler ile gerçekleştirilir. Bu uygulamada beyne yüksek enerjili ışınlar gönderilir. Radyoterapi uygulaması genellikle ameliyattan sonra 1 ay dolduğu zaman yapılır. Bu tedavinin yapılmasının amacı tümör hücrelerini öldürmek ya da tümör hücrelerinin büyümesini önlemektir.

Tümörün yerleşimine göre ameliyat yapılamayan hastaya ışın tedavisi uygulanabilir. Ancak bu durum nadiren meydana gelir. Radyoterapinin uygulama şeması bazı hususlara göre değişiklik gösterir. Bunlar tümörün tipi, çapı, hastanın yaşı ve nörolojik bulgular olarak listelenebilir. Radyoterapi uygulaması yapılırken tümörün etrafındaki sağlam beyin dokusunu korumak çok önemlidir.  

Beyin Tümörü Ameliyatından Sonra Süreç Nasıl İşler?

Beyin tümörü operasyonundan sonraki süreç birtakım fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yapılması ile geçer. Genellikle bu hastalığa sahip olan kişilerin psikolojileri de aynı ölçüde etkilenir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce ve tedavi tamamlandıktan sonra hastanın psikolojik destek alması tavsiye edilen bir durumdur. İyi huylu beyin tümörüne sahip hastalar ameliyat ile olumlu sonuçlar alabilir.  Bu yüzden tedavi süreci başladığında hasta bazı zorluklar ile karşılaşabilir.

Genellikle iyi huylu beyin tümörü belirtileri taşıyan hastaya uygun görüldüğü takdirde cerrahi müdahale uygulanır. Bu süreçte hasta için oldukça zor geçer. Operasyon yapıldığı zaman hasta psikolojik anlamda etkilenebileceği için bu aşamada psikolojik destek alınması çok önemlidir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi ek uygulamaların sürecini tek başına atlatmak oldukça zor olabilir. Ameliyatı yapan doktor hastanın durumuna göre önerdiği bir psikoloğa hastayı yönlendirebilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.