The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Prostat Kanserinin Kemiklere Sıçraması Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Prostat Kanserinin Kemiklere Sıçraması Belirtileri Nelerdir?

13.07.2021
2.102
Prostat Kanserinin Kemiklere Sıçraması Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Prostat kanserinin kemiğe sıçradığının ilk belirtisi kişinin vücudunda kendini belli etmeye başlayan kemik ağrılarıdır. Kanserin ilerlemesi sonucu artan ağrılar hayati tehlikelere yol açabilir. Özellikle kemikte kırık oluşumu ya da mineral seviyesinde artış azalış gibi sorunlara neden olabilir. Prostat kanseri kemiğe sıçradığında kemikte metastaz yapabilir. Metastaz olduğunu anlamamızı sağlayan ilk belirti kemikte çok yoğun hissedilen ağrılardır.

Özellikle vücudu taşıyan kemiklerde diğer kemiklere göre daha fazla ağrı oluşur. Ağrı yoğun hissedildiğinde ilk yapılması gereken vakit kaybetmeden doktora gidilmesidir. Ancak ağrıya sebep olan tek faktörün sadece kanser olmadığı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Prostat kanserinin kemiklere yayıldığının diğer bir belirtisi de kemik metastazının kemiği zayıflatmasıdır.

Kemik zayıfladıktan sonra kırık oluşma ihtimali artar. Kırık oluşumu en fazla bacak, kol ve omurga kemiklerinden birinde olur. Omurga kemiklerine yayılan metastaz omuriliğe baskı yapmaya başlar. Baskı sonucunda erkek hastalarda felç, idrar yapmada zorluk, uyuşma gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

prostat kanserinin kemiklere sıcramasi

Prostat kanserinin sebepleri için bir araştırma yapıldığında herhangi bir kesin sonuç alınamadığı görülür. Bunun sebebi prostat kanserine ait nedenlerin tam olarak bilinememesidir. Genellikle ailesinde prostat kanseri geçirmiş olan bir kişinin bu kansere yakalanma riski çok yüksektir. Aynı zamanda sigara içen birinde de prostat kanserinin oluşma ihtimali daha fazladır. Prostat kanseri erkek bireylerde görülen bir hastalıktır ve herkeste farklı nedenden dolayı etkileri görülmeye başlayabilir.

Birden çok risk faktörü bulunduran prostat kanseri genellikle yaşlı kişilerde ortaya çıkar. Eğer kanser kemiğe sıçrarsa bu durum daha içinden çıkılmaz hale gelir. Kişinin yaşam kalitesi ciddi ölçüde etkilenmiş olur. Düzensiz ve dengesiz beslenen kişiler risk grubu içerisinde yer alır. Özellikle yüksek ateşte pişen gıdaları tüketen kişiler daha çok dikkat etmelidir.

Aşırı kilo problemi olan kişiler hareketsiz bir yaşam sürdüğü için bir süre sonra bu kanser hastalığına yakalanabilir.

Siyah ırk, ailede genetik olan kanser hastalığı ve yüksek erkeklik hormonu taşıma gibi nedenler kanserin sebepleri arasında sayılabilir. Genetik faktör harici durumlarda kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yediğine ve içtiğine dikkat etmesi çok önemlidir. Fazla kilo problemi olan kişiler mutlaka bir diyetisyene başvurarak kısa süre içerisinde kilo vermelidir.

Akciğer kanseri ilk evre belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kemiğe Sıçrayan Prostat Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Prostat kanserinin kemiğe sıçradığını öğrenmek için doktor tarafından bazı tetkikler yapılır. İnsan vücudundaki bütün kemiklerin detaylı bir şekilde gösterilmesini sağlayan sisteme kemik sintigrafisi adı verilir. Yaşanan yoğun kemik ağrıları sonucu hemen doktora başvurulmalı ve kemik sintigrafisi çekilmesi gerekir. Kemik sintigrafisinde eğer kanser kemiklere sıçramışsa kemik üzerinde siyah noktalar çıkar ve kanser hücreleri kemik üzerinde belli olur.

Kemiğe Sıçramış Prostat Tedavisi Nasıl Olur?

Kemiğe sıçramış prostat tedavisinde kırık oluşmuşsa cerrahi yöntemle müdahale edilir. Özellikle omurga kemiğinde meydana gelen kırıkta cerrahi yöntem kullanılması kaçınılmazdır. Kırıklarda yaşanan cerrahi müdahalelerin yanı sıra yaşanan kemik ağrılarında farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Özellikle hormon tedavisi ve bifosfonat grubu ilaçların kullanılması kemiklerde hissedilen ağrıyı azaltır.

Prostat Kanseri Kaç Evreden Oluşur?

Prostat kanseri toplamda 4 evreden oluşur. Evreler kanser hücrelerinin prostata ve çevresine ne kadar yayıldığına bağlı olarak belirlenir. Bu hastalığı evrelere ayırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenmiştir:

  • Kanserin Boyutu
  • Kanserin prostattaki dokularda ya da çevresinde bulunan hücrelerde yayılım durumu
  • Kanserin lenf düğümlerindeki yayılım durumu
  • Vücudun diğer bölgelerindeki yayılım durumu

Prostat kanserinin evreleri ve açıklamaları aşağıdaki gibidir:

  • Evre 1: İlk evrede kanser sadece prostattadır. Rektal muayene ile hissedilemez. Bunun sebebi kanser hücrelerinin boyutunun yeterince büyük olmamasıdır. Bu evre kanserin lenf düğümlerine veya vücuda yayılım göstermesi söz konusu değildir.
  • Evre 2: İkinci evrede kanser hücreleri prostatın içine doğru ilerler. Ancak çevresindeki bölgelere yayılım gösterme durumu söz konusu değildir. Bu evrede kanser hücreleri rektal muayene ile tespit edilebilir. Ayrıca diğer bir görüntüleme yöntemi olan MR ile de kanser hücreleri görüntülenebilir. Bu evrede de lenf düğümlerine bir sıçrama yoktur.
  • Evre 3: Üçüncü evrede kanser hücreleri prostat kapsülünün içine girmiş ve sperm kesesi gibi dokulara sıçramıştır. Ancak bu evrede de lenf düğümlerine veya vücudun başka bölgelerine bir yayılım söz konusu değildir.
  • Evre 4: Bu evre prostat kanseri için yayılım evresidir. Kanser hücreleri prostatın çevresinde bulunan diğer dokulara yayılmaya başlar. Lenf düğümleri başta olmak üzere kemiklere, karaciğere ve akciğerlere sıçrama olabilir.

Prostat kanserinin hangi evrede olduğunu tespit etmek hangi tedavi yönteminin uygulanacağının belirlenmesinde ve hastalığın seyrini izlemek açısından oldukça önem arz etmektedir.

Prostat Kanserinin Tanısı İçin Hastaya Hangi Testler Yapılır?

Prostat kanseri teşhisinde yapılan tetkikler hastanın genel durumu hakkında detaylı bir bilgi verir. Doktor belirtileri taşıyan kişilere kanser teşhisi koymak için bazı testler yapmak zorundadır. Bu testler sonucunda hastanın kanser olup olmadığı ortaya çıkar. Sadece bu değil aynı zamanda kanserin vücutta ne derece ilerlediği konusunda da bilgi sahibi edinilmiş olur. Eğer prostat kanseri kemiğe sıçramışsa hastayı daha zorlu bir süreç bekler. Çünkü kemiğe sıçrayan kanser çok hızlı bir şekilde vücuda yayılmaya başlar ve kişinin hareketini engeller.

Prostat kanserine tanı koymak için veya daha ileriki safhalarda bilgi edinebilmek için hastaya birçok test yapılabilir. Ancak bu testler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hatta bazen bu testlerin uygulanmadığı erkekler bile olabilir. Yayılım derecesini saptamak için çoğu doktor hastaya test uygular. Test yapılması her zaman tedavi için de daha iyi bir seçenek olduğundan gerekli görülebilir. İyi bir doktora muayene olmak bu noktada çok büyük önem taşır.

Tiroid kanseri belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Prostat Kanseri En Çok Hangi Kemiğe Sıçrama Yapabilir?

kemige sicrayan prostat kanseri nasil anlasilir

Prostat kanserinin sıklıkla sıçradığı kemikler genellikle kişinin hareketinin kısıtlanmasını sağlayan kemiklerdir. Hastaya yapılan tetkikler sonucunda kanser kemiğe sıçramış ise bu genellikle hastanın omurga ve kaburga kemiklerinde görülür. Omurga kemiğine sıçramış olan kanser kişinin hayatını çok ciddi ölçüde etkiler. Omurga kemiklerinin içerisinde yer alan sinirlere baskı oluştuğu takdirde kişinin tüm iskeleti etkilenir.

Bacaklarında halsizlik, idrar kaçırma ve dışkı tutamama gibi belirtileri fark eden kişiler kanserin kemiğe sıçramış olduğunu anlayabilir. Bu bahsedilen belirtiler oldukça ciddi belirtilerdir ve kişi bu sayede kanserin ilerlemiş olduğunu anlayabilir. Genellikle bir nevi son evre olarak tanımlanan bu durumda hastanın uzun yıllar yaşam sürmesi oldukça zor görünür. Bu süreçte kişinin kendi yormaması çok önemlidir.

Prostat Kanseri Olan Kişiler Arasında Kimlerden Biyopsi Alınması Gerekir?

Prostat kanseri olup biyopsi alınacak olan kişiler bazı kriterlere göre belirlenebilir. Hastalığın teşhis edilmesi için veya hastalık sürecinde birçok gerekli durum için kişiye bazı tetkikler yapılabilir. Çok sayıda tetkik vardır fakat bunların hepsi her hastaya yapılmaz. Çünkü prostat kanseri herkeste aynı şekilde değildir. Bazı kişilerde daha kanser yeni fark edilmiş iken bazılarında son evreye kadar gelmiştir. Yapılacak tetkikler de bunlara göre değişir.

Biyopsi genellikle PSA değeri yüksek olan kişilerden alınır. Eğer doktor parmakla muayene ederken sertlik veya nodül tespit etmişse biyopsi isteyebilir. Alınan biyopsiye göre tümörün yayılma derecesi hakkında edinilen bilgiler ile uygun tedavi yöntemine başvurulur. Prostat kanseri kemiğe sıçrayan kişiler bu test ile öğrenilebilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.