The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

16.05.2021
1.958
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Safra kesesi ameliyatı altın standart Laparoskopik kolesistektomi denilen kapalı ameliyat yöntemleriyle yapılır. Genel anestezi yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyat, hastanın herhangidir ağır ve acı duymaması için özel teknik araç ve gereç cihaz sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Safra kesesi ameliyatı sürecinde toplam 4 adet torkar kullanılarak göbekten başlamak üzere 5mm uzunluğunda büyük kesiler açılarak karın bölgesinin içine girilir. Karın bölgesi karbondioksit gazı ile şişirilerek 5’lik kamera sistemiyle safra kesesi, karaciğer ve karın içinde yer alan diğer organlar gözden geçirilerek ameliyat süreci kontrollü bir şekilde yönetilir. Ek bir hastalığınız yoksa diğer 3 port kesi karın bölgesine içeri doru sokularak işleme alınır. Safra kesesi özel ve ince aletlerle yakalandıktan sonra safra kesesi kanalı ve arterine zımba şeklinde klipler konularak kesi işlemi gerçekleştirilir. Kesi işlemi sonrası safra kesesi karaciğerden ayrılarak 10 mm’lik kesilerle doğrudan torbadan dışarı atılır. Safra kesesi alındıktan sonra yara yerlerine estetik dikişler konularak, ameliyat güvenli ve eksiksiz bir şekilde tamamlanır.  

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesinde Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?

Safra kesesi ameliyatı öncesinde yapılan hazırlıklar kapsamında hasta ilk olarak muayene ve kan tetiklerinden sonra doktorla diyaloğa geçer. Hastanın yaşı, koordinasyonuna göre yapılan kan tetkikleri, akciğer ve kalp grafsi işlemleri yaptırılarak hasta anestezi doktoru tarafından muayene edilir. Ameliyat öncesine gece 12 den sonra hasta bir şey yiyip içmemelidir. Hasta düzenli olarak aspirin gibi kan sulandırıcılar kullanıyorsa bu ilaç kullanımını da 1 hafta öncesinden kesmelidir. Uzman hekim kontrolünde verilen ilaçlara başlayan hasta, kullandığı ilaç ve geçirdiği komplikasyonları muhakkak destek aldığı hekime bildirmelidir. Hasta eğer hipertansiyon ilaçları kullanıyorsa sabahın erken saatlerinde az miktar su ile bu ilaçlarını kullanmayı ihmal etmemelidir. 

Safra Kesesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Safra kesesi ameliyatı süresi yaklaşık 15 ile 45 dakikadır. Tedavi hastanın kilosuna, cinsiyetine ve hastalık deneyimine göre değişir.  Ameliyat süresi ihmal edilen ya da sadece ameliyat korkusundan geciktirilen komplike olmuş taşlı kolestitlerin yanı sıra açık ameliyat sürecinden geçirilen hastaların duruma göre 1 saatin üzerine çıkabilmektedir. Bazı durumlarda en kısa süren safra kesesi ameliyatı yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Ameliyatın genel seyri hastanın durumuna, uzman hekim deneyimine ve tedavide kullanılan teknoloji aygıtı teknik cihazın kalitesine göre değişmektedir.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasındaki İyileşme Süreci Nasıldır?

safra kesesi ameliyati ne kadar surede iyilesir

Safra kesesi ameliyatından sonraki iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Ameliyattan sonraki 2-3 saat içinde hasta rahat bir şekilde doğrularak temel ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir. Ayağa kalkıp tuvalete gidebilen hasta iyileşme sürecini çok kısa sürede atlatır. Hasta ertesi gün de doktor tarafından muayene edilerek hızlı bir şekilde evine gönderilir. Hastanın iyileşme sürecinde ilk 4-5 gün ağızdan ağrı kesici almalıdır. Hastanın ayrıca 1 hafta kontrol muayenesi kapsamında doktorundan destek alması gerekir. Hastaya birinci hafta kontrol muayenesi yapıldıktan sonra kişi güvenli bir şekilde iş ve aile hayatına dönebilmektedir. 

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Nasıl Beslenilmelidir?

Safra kesesi ameliyatı sonrasındaki beslenme sürecinde hasta tedaviden 3 saat sonra olmak üzere sulu gıdalara başlamaktadır. Akşam saatlerinde hafif yemeğin yanı sıra sabah kahvaltı yapılarak hastaya sağlıklı beslenme şekli benimsetilmektedir. Safra kesesi ameliyatı sonrasındaki 6-8 hafta içinde hastaların aşırı yağlı yiyecekler, yumurta sarısı, fıstık, fındık, çikolata gibi yüksek kalorili yağlı kuru yemişleri tüketmemesi gerekir. Hastanın önceden gaz yaptığı yiyeceklerden uzak kalması, bir öğünde dahi yediği yemek miktarını önemli ölçüde azaltması uzman hekim tavsiyesidir. 

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

safra kesesi ameliyati sonrasi dikkat edilmesi gerekenler

Safra kesesi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler genel olarak ilk etapta beslenme şeklinin değiştirilmesidir. Ameliyattan sonraki ilk 2 ayda, diyet yapılarak hazımsızlık sorununun giderilmesi gerekir. Hasta iki aydan sonraki süreçte aşırı olmamak kaydıyla yavaş yavaş diğer besinleri de tüketmeye başlayabilir. Ameliyatla deri üzerindeki iz oluşumun en aza indirmek ve zamanla tamamen yok etmek için 1 hafta sonrasında cerraha başvurulmalıdır.  Uzman hekim tavsiyesiyle kullanılan ilaçlarla ameliyat izlerinden önemli ölçüde kurtulmak mümkün olacaktır. Ameliyattan sonraki ilk 6 ayda, kişinin yara yerlerini güneş ışınlarından korunarak yaralı bölgenin hijyenik şekilde saklanmalıdır. 

Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Zorunludur?

Safra kesesi ameliyatının zorunlu olduğu haller safra kesesin taşlarının sarılık, safra kanalı taşı,  pankreas iltihabı, safra yolu iltihabı, karaciğer apsesi gibi ciddi yaşam riski taşıyan hastalıklardır. Safra kesesi taşları biliyer kolik denilen, yemek sonrası sancılı ağrılara ve şişkinliklere neden olan zamanla cerrahi müdahale gerektiren tehlikeli pek çok hastalığı da berberinde getirebilir. Safra kesesi taşı iltihabı tedavi edilmediği zaman, karın içine doğru patlama riski taşıyarak, hastanın hayatını kaybetmesine bile yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Safra Kesesi Alındıktan Sonra Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Safra kesesi alındıktan sonra vücutta meydana gelen değişiklikler kapsamında ameliyat sonrasında hastalığın başında önceden ağrı sonucu oluşan şişkinlikler artık oluşmaz. Safra kesesinin depo görevi gören, yemek sonrası sindirim sistemini kasılarak rahatlatan bir fonksiyonu vardır. Karaciğerin günlük ürettiği, 1 litre safra, açlık anında yoğunlaşarak güvenli bir depolama görevi görür. Yemek sonrası sindirimi rahatlatan safra kesesi, kasıldıkça safranın çoğunu on iki parmak bağırsağına boşaltarak faaliyet gösterir. Taşlı kese, taş kese kanalını tıkadığı için kasılma devresi genellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar. Ameliyattan sonra kasılma ve şiddetli ağrı, şişme halleri artık son bulur. Safra kesede birikmeyerek, sürekli bağırsağa akmaya başlar. Ameliyattan sonraki ilk 2 ay zarfında ağır beslenme,    bol yumurta, çikolata, aşırı yağlı ve kızartılmış yiyeceklerin tüketilmesi durumunda safra kesesi ameliyatı hastada yoğun şişkinlik ve gaz problemlerine neden olabilir. 

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.