The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

16.09.2021
1.105
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
REKLAM ALANI

Folik asit eksikliği için basit semptomlardan söz edilebilir. B9 vitaminlerinden biri olan folik asit, ciddi belirtilere sahip değildir. Belirtileri hafif olmasına rağmen sizin için önemli olacaktır. Folik asit kullanımına dikkat etmesi gereken en önemli grup, gebe kadınlardır. Hatta hamilelik süreçleri başlamadan önce kullanıma başlamak gereklidir. Doktor kontrolleri ile yapılan folik asit kullanımı, bebeğinizin daha sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesini sağlayacaktır.

Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?

folik asit eksikligi tedavisi

Folik asit nedir sorularındaki uygun yanıtlar, özellikle kadınların dikkatini çekmektedir. Özellikle hamile kadınların kullanması gereken bir vitamin olan folik asit, B vitamini seçeneklerinden biridir. Suda çözünebilen vitaminlerden biri olan folik asit, vücutta depolanmaz. Bu da, bazı durumlarda folik asit eksikliğine neden olabilir. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayan vitaminlerden biri olan folik asit, birçok yiyecekte bulunabilir. Hem bedensel hem de ruhsal anlamdaki sorunların çözümlerinden biri olan folik asit, endüstriyel ürünlerin de içinde bulunmaktadır. Bu konunun yasalar çerçevesinde olması ve güvenilir bir marka ile kullanım yapılması gereklidir.

Ayrıca Midede Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir? adlı yazımızı inceleyin!

Folik Asit Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Folik asit faydaları için bireysel farklılıkları düşünmek gereklidir. Gebelerin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi, folik asidin en büyük faydalarından biridir. Erkeklerde ise damar sertliği, kalp krizi ve bunama gibi rahatsızlıkların önüne geçtiği bilinmektedir. Sindirim anlamında sorun yaşayan kişilerin de mutlaka folik asit kontrolü yaptırması gereklidir. Aile hekimlerinizde ya da hastanelerde, bu alandaki incelemeleri yaptırabilirsiniz.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Önemli Midir?

Folik asit hamilelik sürecindeki en önemli vitaminlerden biridir. Kadınların hamilelik durumlarında, birden fazla alanda sorun çıkabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yeteri kadar folik asit alınmamasıdır. Özellikle gebeliğin üçüncü ayından sona fetüsün büyümesi, folik asit tüketimi için kritik dönemlerden biridir. Sürekli gelişen ve güçlenen bebek, anneden daha fazla yardım almak istemektedir. Hamilelik sürecinde annenin daha sağlıklı ve güçlü kalması için folik asit desteği almak gereklidir. Bu konuda gebelerin, tabi ki doktor tavsiyesine göre vitamin desteği alması beklenmektedir. B9 vitamini ile birleşen folik asit, bebeğin gelişimi için de önemlidir. Özellikle beyin ve omurilik gelişiminde sorun yaşamak için mutlaka ekstra folik asit desteği almak gereklidir. Bebeğin merkezi sinir sisteminin ideal bir şekilde oluşması için folik asit, en önemli vitamindir.

Hamilelikte Folik Asit Kullanmaya Ne Zaman Başlamak Gereklidir?

Hamilelikte folik asit kullanımı için belli süreler vardır. Tabi ki burada, planlı ve programlı olarak devam eden gebelik süreçlerinden bahsetmek gereklidir. Hamilelik planı yapan ve bu yolda hareket eden kadınların, gebelik sürecinden en az 3 ay öncesinde folik asit kullanmaya başlaması gereklidir. Gebeliğin ilk 12 haftasına kadar fetüs gelişimi olacağı için bu zamana kadar kullanmak, kadınların daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesine destek vermektedir. Folik asit kullanımında hamile kadınların, ekstra ilaç desteği alması da gerekebilir çünkü bu vitaminin zamanlaması, belki de en önemli noktalardan biridir. Bu konuda doktorunuz en az 0,4 mg düzeyinde takviye verecektir.

Folik Asit Eksikliğinin Temel Nedenleri Nelerdir?

Folik asit kullanma durumları için belli semptomların oluşması gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir hayat yaşayan kişilerde, folik asit eksikliği bir durum görülmez. Protein ve karbonhidrat tüketimlerini dengeli şekilde yapan bireyler, zaten folik asit konusunda yeterli desteği almaktadır. Alkolikler ve hamileler ise folik asit çekecektir çünkü burada, sindirimsel bazı sorunlar söz konusudur. Yapılan son araştırmalara göre folik asit, yeni hücrelerin bölünmesi ve çoğalması için de önemli katlar vermektedir. Özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretiminde, folik asit sayısı önemlidir. Bunun, bazı kanser sebeplerinden olduğu da bilindiği için hayatınızın her döneminde folik asit almanız tavsiye edilmektedir.

Folik Asit Eksiliğinin Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Folik asit belirtileri için özel bir tetkik yapılmasına gerek yoktur. Temel düzeyde vitaminlerden biri olduğu için yetersiz kalması durumunda, vücudunuzda bazı tepkimeler olacaktır. Bazı belirtilerin aynı anda görülmesi, direkt olarak folik asit eksikliğinin belirtilerinden olabilir. Tek başına bir semptom ise bunu anlamada yetersiz kalacaktır. Folik asit eksikliğinin, en fazla hamile kadınlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bunun için de hamile kadınların, mutlaka bu konuda bir test yaptırması tavsiye edilmektedir. Bu eksikliğin en temel belirtileri arasında:

  • Ağızda yaralar,
  • Baş ağrısı ve dönmeleri,
  • Ani kilo kaybı ve iştahsızlık,
  • Dikkat eksikliği,
  • Depresyon ve
  • Deride solgunluk vardır.

Folik Asit Bulunduran Yiyecekler Nelerdir ve Nasıl Tüketilmelidir?

Folik asit yiyecekleri için kişilere, düzgün bir şekilde bilgi vermek gereklidir çünkü folik asit desteği için doğal gıdalardan yararlanmak, en iyi tedavi yöntemlerden biridir. Daha önce de söylediğimiz gibi folik asit, karaciğerleri etkileyen maddelerin başında gelmektedir. Bunun için de kuruyemiş ve bakliyat gibi ürünleri tüketmek gereklidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi ürünlerde, folik asit oranı son derece yüksektir. Folik asit maddesinin en yüksek olarak bilindiği yiyecek ise tavuk ciğeridir. Tavuk ciğerini belirli miktarlarda tüketen kişiler, böyle bir sorun çıkması olası bir durum değildir.

Folik asit içeren yiyeceklerin tüketiminde, aşırıya kaçmamak gereklidir. Bakliyat ve buna benzer ürünler, zaten hayatımızda sıklıkla tükettiğimiz yiyecekler arasındadır. Haftada 2 öğün tüketilen bu yiyecekler, folik asit seviyelerinizin dengede kalmasını sağlamaktadır. Folik asit konusunda eksiklik çeken kişilerin ise ilaç kullanıma geçmeden önce bunları tüketmesi tavsiye edilmektedir. Suda çözünür bir vitamin türü olduğu için de buna göre destek almak ve doktor tavsiyelerine göre ilaç kullanımı yapmak gerekebilir.

Folik Asit Eksikliğinin Anemisi Var Mıdır?

folik asit eksikligi nedir

Folik asit anemisi var olan hastalıklardan biridir. Bunu bir anlamda, DNA’daki ufak bir sorun olarak da görebilirsiniz çünkü bu hastalık, genetik faktörler ile de hareket edebilir. Vücudumuzda bulunan folat maddesinin eksikliği sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık, hayatınızı olumsuz olarak etkileyen bir şey değildir. Folik asit anemisinin, karaciğerlerin daha sık çalıştığı dönemlerde ortaya çıktığı bilinmektedir. Alkol problemi yaşayan kişilerde ya da hamilelerde, folik asit anemisi çıkma şansı yüksektir.  Folat eksikliği anemisi olarak görülen bu hastalıkta, % 50 oranında genetik faktörler olduğunu da görebilirsiniz. Folik asit anemisinin başlıca nedenleri arasında:

  • Soluk ve cansın ten,
  • Şiddetli baş ağrısı ve
  • Aşırı yorgunluk vardır.

Ayrıca Yetişkinlerde Geniz Eti Belirtileri Nelerdir? adlı yazımızı inceleyin!

Folik Asit İlaç Desteği Almak İşe Yarar Mı?

Folik asit ilaçları için kullanım yapmak, her zaman tavsiye edilen noktalardan biridir. Folik asit eksikliği yaşayan kişiler, doktora gitmeden böyle bir kullanım yapmamalıdır çünkü doktorunuz, size uygun dozları belirlemektedir. Doktor tavsiyesi üzerine yapılan folik asit kullanımlarının her zaman faydası vardır ve daha sağlıklı bir hayata geçmenizi sağlamaktadır. Folik asit ilaçları için 0,4 ve 0,8 mg’lık dozlar olduğunu görebilirsiniz. Temel anlamda bir vitamin desteği olduğu için de dozları sağlam ayarlamak gereklidir. Bu konuda kişilerin, mutlaka uzman biri ile iletişim kurması ve daha sonra folik asit tavsiyesi alması önemlidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.