The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.05.2021
1.088
Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Hepatit B tedavisi için genellikle özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmazken şikâyetleri hafifletici ilaçlar kullanılır. Uzun süreli bir etki bırakan hepatit B, genellikle virüsü kontrol altında tutmak ve daha fazla geniş alana yayılmasını önlemek için ilaçlarla tedavi edilir. Hepatit B tedavisi sürecinde ilaçla uygulanan tedavideki amaç, Hepatiti B virüsünün çoğalıp, karaciğere zarar veren etkisini en aza indirip yok ederek üremesine engel olmaktır.

Hepatit B Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?                                                            

Hepatit B tedavicisinde dikkat edilmesi gereken konular şunlardır:

  • Özellikle bu aşamada korunmasız bir şekilde ilişkiye girilmemelidir.
  • Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız alanında uzman hekim desteği almayı unutmayın.
  • Başka kişilerle iğne ya diğer kan taşıyabilecek jilet, tırnak makası,  diş fırçasını ortak bir şekilde kullanmaktan uzak durun. 
  • Enfeksiyon oluşumunu engelleyerek, birlikte yaşadığınız kişilerin direnç kazandırıcı aşıları olmasını sağlayarak,  hastalıktan korunmayı deneyin. 
  •  Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak,  karaciğer hasarının önüne geçin.
  • Çocuğunuzun aşı takvimini aksatmadan periyodik bir şekilde aşılarını yaptırın.
  • Hepatiti B hastalarının da sağlıklı çocuklarını olması son derece mümkündür. Bunun için gebelik ve doğum esnasında belirli bir takım önlemleri alarak,  hekiminize danıştıktan sonra onu bu durumdan haberdar edebilir, size önerilen tüm aşı programlarını eksiksiz bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Uçuk tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Hepatit Nedir?

hepatit tanimi

Hepatit kelime anamı olarak karaciğer iltihabı olarak anılırken, bazı türlerinin ise ciddi sağlık problemi oluşturduğu bilinmektedir. Bazı hepatit b hastalıkları kendi kendine geçebilir yapıdadır. Diğerlerinin tedavi edilme süreci ise, uzun ömürlü(kronik)’dür. Karaciğerde skar adı verilen bir yara dokusu oluşarak bu yapı zamanla karaciğerin görev ve fonksiyonlarının kaybetmesine neden olmaktadır.  Hastalık bazı durumlarda ise karaciğer kanseri ile sonuçlanmaktadır. Hepatit B hastalığı karaciğeri derinden etkileyen ve virüs nedeniyle ortaya çıkan oldukça ciddi hasarlara yol açabilecek bir hastalıktır.

Hepatit B Nasıl Bir Hastalıktır?

Hepatit B karaciğeri etkileyen oldukça riskli ve ciddi bir hastalıktır. Hepatit B virüsü özellikle kan insel yol ve vücut sıvılarının (tükürük salya)   gibi nedenlerle yakın temas edilmesi sonucu hızlı bir şekilde bulaşmaktadır. Hepatiti B doğum yolu ile anneden bebeğe geçeceği için hastalık için önceden belirli tedbirlerin alınarak uzman hekiminiz tarafından önerilen aşıların yaptırılması gerekir. Dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 3 milyon kişinin hepatit B virüs ile mücadele ettiği bilinmektedir. Tedavi sürecine katılamayan her hasta, siroz ve karaciğer kanseri ile burun buruna gelebilir.  Kanser ve siroz riski taşıyan hastalar bu hastalık ve teşhisler konulduktan sonra karaciğer nakli ile karaciğerin hayati fonksiyonunu yeniden canlandırabilir. Hepatit B taşıyıcıları ömürleri boyunca tehlikeli virüse neden olabilen herhangi bir riskle karşı karşıya kalmayla ilgili olarak bir sorun yaşamazken, hastaların %10’unda ise hastalığın geliştirici risk taşıdığı gözlenmiştir. 

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatiti B bulaşma yolları kan ve cinsel temastır. Özelikle bu dönemde dövme, manikür gibi yakın teması oluşturan işlerden olabildiğince kaçınılmalıdır. Sağlık çalışanları gibi hastalığın bulaşma potansiyeli açısından çok yüksek ve riskli gruplar içinde bulunan kişiler de acilen aşılanarak iş ve sosyal hayatlarına daha rahat ve güvenli bir şekilde devam edebilirler. 

Hepatit B Çeşitleri Nelerdir?

hepatit b turleri nelerdir

Hepatit B çeşitleri akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut Hepatit B virüs enfeksiyonu, hepatit B virüsüne yakalandıktan hemen sonra ilk 6 ayda olmak üzere kısa süreli bir hastalık olarak ortaya çıkarken, hasta ateş bitkinlik bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi durumlara maruz kalabilir. Sarılık,  kapsamında sarı cilt,  göz rengi ve kil renkli dışkı, koyu renkli oluşumu gözlenir. Ayrıca bu süreçte hastada kas, eklem ve mide ağrısı baş gösterebilir.

Kronik hepatit B hastalarının pek çoğu Hepatit B tedavisi iyileşme sürecine girerek, hastalığın ciddi ölümcül tehlikelerinden kurtulur. Hastalığın yaklaşık olarak 50,1 1’lik kısmında ise fulminan hepatit adı verilen, ani başlayıp hızlı gelişen karaciğer yetmezliği tablosu ortaya çıkarken, bir anda karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir. Karaciğerde meydana gelen bu hasar zamanla ölümcül bir şekilde seyrederek hasta tüm tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Akut hepatit B enfeksiyonu kronikleşme oranı bakımından %90’larda seyrederken, yaş ilerledikçe bu oran ciddi seviyelere düşerek erişkinlik döneminde %1-5 arasında seyretmektedir. 

Yukarıdan adı geçen iki formda meydana gelen hepatit B virüs bulaştığı kimi bir yerde herhangi bir hastalık oluşturmazken, virüs vücudun genelinde kalarak bedenin tüm bölgesine yayılış gösterebilir.  Hastalık oluşup iyileşme sürecine girildikten sonra bazen vücutta temizlenemeyebilir bir konuma gelebilir. Hastalarda herhangi bir belirti ve şikâyet oluşturmayan Hepatit B, taşıyıcılık söz konusu olduğunda hastalığın bulaşıcı etkisinin devam ettiği görülmektedir. Hepatit B virüsü dış ortamda bir haftalık süreyle canlı kalarak, bulaşıcı etkisini büyük ölçüde gösterir. Hepatit B’nin hepatiti C’den 10 kat,   HIV’den de 100 kat daha bulaşıcı olduğu gözlenmiştir.

Sivilce tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Hepatit B Tedavi Sürecinde Kimler Aşı Olmalıdır?

Hepatiti B sürecinde aşı olması gereken kişiler şunlardır:

  • Cinsel partnerinde Hepatit B olan kişiler
  • Yüksek riskli iş kollarında çalışan hepatit b hastaları
  • Cinsel olarak çok eşli kişiler 
  • Kronik akciğer hastalığı taşıyan, böbrek hastalığı ve HIV enfeksiyonu taşıyan diyabet hastaları 
  • İğne, şırınga ve diğer enjeksiyon malzemesi paylaşan kişiler 
  • Hepatit B virüsü bulaşan bir hastayla ev içinde temas halinde olanlar
  • Hepatiti B virüsü bulaşan biriyle ev iç içinde ya da yakın temas içine girerek taşıyıcılık kazanan hastalar 
  • Islahevinde yaşayan kişiler 
  • Kan ve vücut sıvılarına maruz kalma riski bakımından sağlık hizmeti ve kamu güvenliği çalışanlarının Hepatit B tedavisi gören taşıyıcı hastalarla yakın temas içine girmesi 
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.