The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

İnsülin Direncinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

İnsülin Direncinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

23.11.2021
1.229
İnsülin Direncinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

İnsülin direncinin vücutta ki belirtileri şeker hastalığı ile benzer şekildedir. İnsülin hormonuna karşı direnç sonrasında vücutta bazı semptomlar gelişir. Bu semptomlar şu şekilde:

  • Cilde renk veren pigmentler çoğalarak cilt rengini koyulaştırır.
  • Cilt derisinde yumuşama görülür.
  • Hızlı ve aşırı kilo alımı başlar.
  • Kilo vermede güçlük yaşanır.
  • Adet düzensizliği.
  • Vücutta aşırı tüylenme.
  • Sabahları yorgun hissetmek ve sürekli enerjisiz hissetmek.
  • Yemeklerden sonra uyku basması.
  • Algılamada ve konsantrasyon da zorluk.
  • Terlemeler ve üşümeler.
  • Vücut direncinde azalma.
  • Sık yemek ve çok acıkma hissi.
  • Baygınlık hissi.
  • Tatlı krizleri.
  • El, ayak titremeleri.

Bu belirtiler gibi farklı birçok belirti yaşanabilir. Her bireyde farklı seyredecek olan bu belirtiler uzman hekim tarafından kontrol altına alınmalıdır. İnsülin direnci belirtileri her zaman aynı ilerlemezler.

İnsülin Direnci Neden Olur?

İnsülin direncinin oluşmasında birçok sebep bulunabilir. Bireyin vücudun da neden olduğu ve belirtileri uzman bir hekim tarafından saptanmalıdır, buna göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Farklı birçok yöntem insülin direnci gelişimine etki edebilir. Bu sebeple şikayet eşliğinde uzman bir hekime başvuru yapılması gerekir. İnsülin direnci artımına sebep olan faktörler şu şekildedir :

  1. Aşırı kilo; uzmanların açıklamalarına göre aşırı kilo ve obezite insülin direncine sebep oluyor. Özellikle bel çevresinde oluşan yağların insülin direncine en çok sebep olan bölge olduğu biliniyor. Bel ve göbek bölgesinde biriken yağlanmaların da insülin direncine oldukça çok neden olduğu biliniyor.
  2. Fiziksel egzersiz yetersizlikleri; fiziksel olarak aktif olmayan bireylerde genellikle diyabete yol açan insülin direnci görülür. Vücuttaki tüm kaslar gerektiğinden daha fazla glukoz kullanır. Kan dolaşımındaki glikoz sürekli olarak yenilenir. Bu sebeple insüline karşı direnci vücut aktifliği ile düşürmek mümkündür.
  3. Diyabet; şeker hastalığı tip 2 diyabet ile vücuttaki insülin seviyesini artırır. Bunun sebebi ise mevcut üretilen hormon düzeyine karşı hücrelerin yanıtsız kalmasıdır. Vücutta ortaya çıkan yüksek şekerin nedeni vücuda gerektiğinden fazla karbonhidrat yüklenmesidir.
  4. D vitamin eksikliği; vücutta yeteri kadar D vitamini bulunmadığı taktirde vücutta insülin direnci oluşur. Glikoz toleransında büyük rol oynayan D vitamininin insülin direncine fayda sağladığı görülmüştür.
  5. Polistik over sendromu; bu sendrom ile hastalıklara karşı insülin direnci oluşur. Polistik over sendromunun hastalıklara sebep olduğu ve hastalıklar esnasında tedavilere karşı direnç sağlaması veya sağlamama durumları tam olarak bilinemiyor.

Ayrıca Çene Eklemi İltihabı Belirtileri Nelerdir? adlı yazımıza göz atın!

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direncinin insülin hormonuna karşı olarak tepkiler geliştirdiği bilinir. Vücutta ki kas ve yağ dokuları ile biyolojik olarak yanıtlarda bozulmayı ifade eder. Vücutta insülin direnci gelişimine karşın kan şekeri yükselir ve bu durumda pankreas daha fazla insülin sentezi gerçekleştirir. Karaciğer, yağ ve kas doku bölgelerinde insüline karşı duyarsızlık geliştiği taktirde vücutta insülin direnci oluşur. İnsülin direnci vücutta bu şekilde seyrederken, insülin direncine karşın yükselen şeker ile bir süre sonra metabolik sendrom ve tip2 diyabet gelişir.

İnsülin Direnci Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

İnsülin direncinin birçok hastalığa neden olması söz konusu olabilir. Kanda dolaşan aşırı insülin ile obezite, damar sertleşmesi, hipertansiyon gibi kronik olan hastalıkların yaşanması muhtemeldir. Ortaya çıkan kısır döngü ile üreme fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve vücutta aşırı tüylenme meydana gelebilir. İnsülin direnci bulunan ve polistik over sendromu bulunan vatandaşlarda gizli şeker görüşme oranı %35 oranında artış göstermiştir. Tip 2 diyabet rahatsızlığında ise %10 oranında bir artış gözlemlenmiştir. İnsülin direncinin kanser oluşumuna da neden olduğu birçok tıp çalışması ile kanıtlanmıştır.

İnsülin Direnci Hangi Testler İle Tespit Edilir?

insulin direnci nedir

İnsülin direncinin tespit edilebilmesi için birçok test yapılma şansı vardır. Bu testlerin sıklığı ve yapılma şekline göre genellikle her hastanın rahatsızlığı tam olarak öğrenilir ve kapsamlı bir çalışma yürütülür. İnsülin direncinin vücutta var olup olmadığını öğrenmek için şu testler kullanılacaktır:

  • Açlık Plazma Glukoz Testi; en az 8 saat süren açlık süresini takip rden vücutta kan dolaşımında ki şeker düzeyine bakılır. Şeker düzeyinin tespit edildiği bu evrede 100 ve 125 miligramın üzerinde ki evreler kişide “şeker hastalığı öncesi” olarak adlandırılır. Kan şekeri testleri, şeker hastalığı öncesi ve şeker hastalığı sırasında tanısal değerler taşır.
  • Oral Glukoz Tolerans Testi; OGTT testi, kişinin açlığını takip eden süre zarfında kişiye şeker içeren solüsyonun verilmesi ise 2 saat sonrasında gerçekleştirilir. 2 saat sonunda yapılan OGTT testinde kişinin km şekeri 140’ın altında ise normal kabul edilir; fakat OGTT testi sonucunda 140-199 miligram arasında çıkar ise kişide şeker hastalığı öncesi görülür ve 200 oranının üzerinde ise kişide şeker hastalığı olmasında önemli bir bulgudur.
  • HbA1c testi; bu test kişinin son 2-3 ayda ki kan şekeri düzeyinin aydınlatılmasına yarar. Yapılan teste kişin A1c sonucuna bakılarak değerlendirme yapılır ve değerler %5,7’nin altında çıkar ise bu değer normal kabul edilir; fakat değerler %5,7-6,4 arasında ise şeker hastalığı öncesi olarak kabul edilirken değerlerde %6,4 ve üzeri görülür ise şeker hastalığı bulunma oranı yüksek seviyede artış gösterir.

Ayrıca Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

İnsülin Direnci Tanısı Nasıl Konulur?

İnsülin direncinin tanısını yalnızca uzman hekimler koyabilir. İnsülin direnci tanısı için, bireye açken yapılan kan şekeri ve insülin testi direnç tanısında belirleyicidir. Gerekli görülen durumlarda ise “şeker yükleme “ yöntemi ile de insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapabilmek mümkündür. Teşhis için kan yağlanmaları ve karaciğer enzimleri de fayda sağlamaktadır. İnsülin direnci şikayeti ile sağlık kurumlarına başvurmak hastaların öncelikle sağlık geçmişleri incelenir ve daha sonra fiziki muayene yapılarak gerekli işlemler uzman hekim tarafından başlatılır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.