The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir? - Adb Hospital | Sağlık Merkezi

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

29.06.2021
3.502
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Polikistik over sendromuna ait semptomlar genellikle hastalığın ilk dönemlerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu hastalığı günden güne ilerledikçe bazı semptomlar kendini yavaş yavaş belli eder. Genellikle polikistik over sendromu belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu hastalık kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır ve ciddiye alınması gerekir. Kadınların çoğunda ortak olarak görülen bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler de şu şekilde listelenmiştir:

  • Adet düzensizliği
  • Kilo alma problemi
  • Vücudun belirli bölgelerinde tüylenme
  • Ses kalınlaşması
  • Ciltte lekelenmelerin görülmesi
  • Saç dökülmesi
  • 2 adet döngüsü arasında meydana gelen kanama
  • Göğüslerde büyüme veya küçülme
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme

Yukarıda bahsedilen belirtiler polikistik over sendromunun en yaygın görülen belirtileridir. Özellikle kadınların neredeyse hepsinde görülen belirti adet düzensizliği olmuştur. 13 ile 19 yaş arasındaki kızlarda ilk adet gördükten sonra adet görmede sıkıntılar yaşanması ve vücudun belirli bölgelerinde tüylenmelerin meydana gelmesi bu hastalığın habercisi olabilir.

Bunların yanı sıra en büyük şikayetlerden biri de vücudun belirli kısımlarında sivilce problemi olmasıdır. Bu problem ile baş etmeye çalışan kişiler soluğu doktorda alır. Sadece bu belirtilen yaş aralığında değil daha ileriki yaşlarda da polikistik over sendromuna rastlamak mümkündür. Yukarıda listelediğimiz semptomlardan birkaç tanesini kendinde fark eden kişilerin mutlaka üstünden zaman geçmeden bir doktora görünmesinde fayda vardır.

Kurdeşen tedavisi nasıl yapılır? yazısını inceleyebilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun önemi bu rahatsızlığın hastada ne derecede etki gösterdiğine bağlı olarak değişir. Polikistik over kadınların yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşması şeklinde ortaya çıkar. Özellikle adet düzensizliği gibi bir problemi fark eden kişiler kist oluşumundan şüphelenebilir. Adet düzensizliğine ek olarak kişinin kilosunda artış görülmesi, sivilcelerinin artması gibi pek çok şikayet de polikistik over oluşumuna neden olan bir kadın hastalığının habercisidir.

Yumurtalıkta kist oluşumu yumurtlama düzenini bozduğu için polikistik over sendromu hastalarında çocuk sahibi olamama problemi gözlenebilir. Çocuk sahibi olmayı neredeyse herkes ister ve bu durumdan dolayı bu hastalık ciddiye alınması gereken bir durumdur. Yumurtalıkta görülen çok sayıda kist kadınların hormonal yapısını bozar ve bu da tüylenme ve sivilce oluşumuna sebebiyet verir. Hastanın fizyolojik yapısını ciddi ölçüde etkilediği gibi sivilce ve tüylenmeden dolayı dış görünüşü bozması ile birlikte hastanın psikolojisi de çöker.

Psikolojinin daha fazla kötüye gitmemesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Polikistik over sendromu tedavi edilmediği takdirde çok ciddi problemleri beraberinde getirdiği için herkesin dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumlarda hastada karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kısırlık, diyabet ve uyku apnesi gibi pek çok problem ortaya çıkar. Bu bahsedilen sorunların yanı sıra anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik etkileri de hastanın ciddi ölçüde kötü hissetmesine neden olur. Belirtileri kendinde fark edip doktora başvuran kişiler polikistik over sendromu olduğunu öğrendikten sonra derhal tedavi sürecini başlatmalıdır. Tedavi süreci ile birlikte hastanın hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlanır ve hormon seviyeleri kontrol altına alınır.

Polikistik Over Sendromunun Oluşma Sebebi Nedir?

Polikistik over sendromunun sebebi henüz tam olarak bilinmiyor fakat bu hastalığın ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu söylenebilir. Aile bireyinden bir kişide polikistik over sendromu olmasından kaynaklı olarak diğer bireylerde de bu hastalığın görülme ihtimali vardır. Bunun yanı sıra obezite hastalığı da bu rahatsızlığın oluşumuna zemin hazırlayan bir faktördür.

Fazla kilo problemi olan kişilerin insülin direnci, kandaki insülin hormonu düzeyinin yükselmesine sebebiyet verir. Bu durum da vücutta androjen hormonunu sentezini arttıran bir olaydır. Cinsiyet hormonlarının vücuttaki dengesi bozulur ve yumurtlama bozukluğundan dolayı anovülasyon problemi ortaya çıkar. Yumurtlama düzeni bozulduktan sonra yumurtalıklarda kist oluşumu gözlenir ve bu durum da polikistik over sendromu için zemin hazırlayan bir durumdur.

Bu hastalığın oluşmasının bir diğer nedeni ise bazı zararlı kimyasal maddelerin vücuda temas etmesidir. Tarımda kullanılan bazı ilaçlar, dioksinler, BPA ve DPB gibi diğer kimyasal maddeler vücuttaki hormon üretimini doğrudan etki eder. Bu durumun sonucunda da hormonal denge bozulur. Bu bahsedilen kimyasal maddelere maruz kaldıktan sonra polikistik over sendromu dahil olarak pek çok hastalığın görülme olasılığı da artmıştır.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Polikistik over sendromunda tanı konulması için mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Hastadaki klinik bulgular, radyolojik görüntüler ve hastanın tüm şikayetleri detaylı bir şekilde doktor tarafından incelenir ve tanı konulur. Hasta genellikle doktora normalden erken veya geç adet olma, hiç adet görememe, bazı bölgelerdeki tüylenme ve sesin kalınlaşması gibi belirtilerle başvurur. Doktor da hastaya pelvik veya vajinal ultrasonografi ile bakarak yumurtalık ve rahmin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar.

Genellikle bu testler adet görürken 3. gününde yapılır. Belirtileri kendinde fark eden kişilerin doktora başvurduğunda bir an önce sonuç alabilmek için doktor randevusunu regl dönemine denk getirmesi tavsiye edilir. Adetin 3. günde yapılan kan testi sonucunda hormon düzeyleri ölçülür ve tüm testlere bakılarak polikistik over sendromu tanısı konulmuş olur. Genellikle hastalık taşıyan bireylerde FSH ve LH hormonu seviyeleri normalin dışında olur. Bu hormonlar yumurtlama döngüsünü düzenleyen hormonlardır.

Östrojen hormonunun düşük, erkeklik hormonunun ise yüksek olmasıyla bu sendromun olduğu anlaşılabilir. Hastanın tanısı ve takip süresi için ultrasonografi büyük önem taşıyan bir cihazdır. Yumurtalar bozulmuş hormon seviyelerinden etkilenerek yeterince gelişemez ve yumurtalık çeperinde birikerek kist oluşturur. Ultrasonografik sayesinde bir veya iki yumurtalıkta multikistik görünümü olduğu gözlenebilir. Polikistik over sendromu tanısı koymak için tek bir yumurtada bu görünümün olması yeterlidir.

Bu hastalığı herkes aynı ölçüde yaşamaz. Bazı kişiler belirtileri çok ciddi geçirirken bazıları en hafif şekilde bu hastalığı atlatır. Şiddet durumu farklı olduğu için her hastaya göre uygulanan tedavi yöntemi de farklı olabilir.

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? yazısına da göz atabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilebilir?

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum doktoruna ya da endokrin uzmanına başvurulur. Bu doktorlar tarafından tedavi hastaya göre planlanır. Bu sendrom tedavi edilirken aynı zamanda hastalığın yol açtığı başka bir problem varsa bunun kaldırılmasına yönelik de farkı tedavi yöntemlerinden faydalanmak mümkündür. Örneğin hastanın kan dolaşımında normalden fazla erkeklik hormonu seviyesi bulunuyorsa düşürülmesi için antiandrojen ilaç tedavileri uygulanabilir.

Diyetisyen tarafından hastaya özel bir diyet hazırlanır ve kişi ideal kilosuna dönmeye çalışır. İnsülin direncinin azaltılması bu hastalığın iyileştirilmesi için en büyük adımlardan biridir. Adet düzeninin sağlanması ve bu sendromdan kaynaklı oluşan tüylenme veya akne gibi problemlerin önlenebilmesi için doğum kontrol hapı kullanılır. Bu tedavi ile rahim iç tabakasının aşırı kalınlaşması ve buna bağlı olarak görülen farklı hastalıklar engellenebilir. Saç dökülmesi için de vitamin ve mineral takviyesi yapılır ve doğal şampuan kullanımı önerilir.

Çok sık görülen akne problemi için ise antibiyotik ve sivilce kremleri çözüm getiren bazı yöntemlerdendir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilere de aynı zamanda ek olarak yumurta gelişimini sağlamaya yönelik birtakım ilaç tedavisi de uygulanır. Polikistik over sendromu görülen hastalara uygulanan tedaviler tamamen kişiye özel olmalıdır. Bu hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve kısa sürede tedaviye başlanması ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmaması için çok önemlidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.